Totalt antall sidevisninger

søndag 15. mai 2011

Bli kvitt Iberiasneglens ved hjelp av sneglens fiender.

Jeg skrev dette innlegget for et par mnd siden, men vil minne dere på at nå har kampen mor brunsneglen begynt for fult. Les litt om Iberiasneglens fiender og hvordan du kan bli kvitt den.

Hvert år håper jeg at Iberiasneglen er utdødd,men blir likeskuffet hvert år. La meg begynne med det naturen ordner opp i selv. Det er nemlig noen ekle skapninger som spiser diss sleipe ekle sneglene.

IBERIASNEGLENS FIENDER:

Løpebillen er en sneglejeger=

Sneglejeger nr 1: Løpebillen er en glupsk sneglejeger. Den er en av de viktigste fiendene til brunsneglen og er spesielt aktiv om våren og høsten.             © Foto: Wikimedia Commons




Sneglejeger nr.2: Pinnsvinet.
Pinnsvin for seg i sneglefatet, samt at også noen fuglearter  har funnet ut av hvordan de raskt kan ta livet av sneglen før den rekker å sondre ut slim. Har du først fått en pinnsvin i hagen, så gjør slik at det kan trives der.I


Iberia sneglens fiende nr 3: Boasneglen

Boasneglen spiser nemlig Iberiasneglen og eggene. De har  ikke vært i landet så lenge og de liker seg best ved kysten.           De holder seg rundt trærne. Jeg fant en under pæretreet i fjor  og jeg fikk frysinger over hele kroppen. Den tror nesten den var opp mot 20 cm. Det må taes med forbehold for  vi jenter er ikke så flinke med mål rundt den størrelsen. Vi har nok blitt lurt før....



Fiende 4: Frosk og padder

Jeg for min del hadde mye heller valgt å ha brunsnegler i hagen  istedenfor frosker for jeg har fått litt froskeforbi på mine gamle dager.  







Resten er opp til oss. Det er lurt å ta seg en runde nå om våren  og sjekk hagen for egg. De ligger ofte under steiner og kvist  hauger. Slik ser de ut:


Det har vært mye snakk hva men kan gjøre, men ingenting har fungert til nå. En snegl kan legge opptil 400 egg, så vi har en jobb å gjøre for å bekjempe det. Har ofte tenkt på at det skulle vært" vrakpant" på de. Tror du ikke ungene rundt om kring hadde begynt å plukke hvis de hadde fått en krone pr. stykk? Det støtter jeg å bruke skattepengene våre til. Nei vi må nok fikse det selv.  Det aller letteste å gjøre det utrivelig for sneglene i din hage. De unngår å gå der de må over skarpe ting som feks grus. Rundt kompostbingen og kjøkkenhagen kan du for eksempel legge knuste eggeskall. Eggeskall brytes ned og blir omsider til jord, men du kan også få kjøpt noe som ligner på sagblad men ikke fult så skarpt. Setter du det rundt de stedene som er mest utsatt for snegler så er det området sikret. Iberiasnegler  har en uvenn, nemlig denne her   Boasneglen spiser nemlig Iberiasneglen og eggene. De har ikke vært i landet så lenge og de liker seg best ved kysten. De holder seg rundt trærne.
Jeg fant en under pæretreet i fjor og jeg fikk frysinger over hele kroppen.Den tror nesten den var opp mot 20 cm. Det må taes med forbehold for  vi jenter er ikke så flinke med mål rundt den størrelsen. Vi har nok blitt lurt før.....

Drepes med parasitter

Det finnes et middel som er å få kjøpt på utvalgte hagesentre som heter Nematoder. Jeg har ikke prøvd dette selv, men har lest om det.  
Middelet du kan benytte heter Nemaslug. Preparatet inneholder nematoder som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Det du kan gjøre da er å fine frem noen gamle blomsterpotter eller yougurt begre, blande pulveret med Nematoder med vann slik det står på pakken , legge noen kvister slik at potten el begeret blir holdt oppe. Da går sneglene inn der, spiser giften. så kommer tanten og onkelen og spiser de igjen. Høres nesten ut som et H C Andesen eventyr

Noen tips om nematoder

- Nematoder er levende organismer. Derfor må middel som inneholder nematoder oppbevares uåpnet i kjøleskap ved 5ºC fram til det skal benyttes. Holdbarhetsdato er angitt på pakken. Middelet tåler ikke frost.



- Nematodene er ømfintlige for lys, behandlingen må foregå om kvelden eller når det er overskyet vær.

- Nematodene er avhengige av vann for å kunne bevege seg i jorda. Behandling med nematoder kan gjerne foretas i regnvær.

- Behandlingen kan skje der jorden holder mer enn 5 grader. Kilde: Bogrønt.no


Uansett hvike metode du bruker så er det viktig at vi sammen og bekjemper denne uvelkomne skapningen. Det nytter ikke at du holder de i sjakk når ikke naboen gjør det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar