Totalt antall sidevisninger

onsdag 28. september 2011

Skummel bakterie florerer pga en meget fuktig sommer

Har du denne busken/ treet i hagen din så bør du gjerne finne frem sagen, for den kan være smittet av pærebrann.  Den ekstremt smittsame plantesjukdommen pærebrann er etter årets fuktige sommer i full blomstring også i Bergen. Mattilsynet oppmoder til aksjon hekkfjerning.

Slik ser den ut på en god dag.

Og slik ser den ut når den har blitt skadet av pærebrann.
 Bulkemispelen er den mispelarten som lettest blir smittet av pærebrannbakterien. Dette grunna den lange blomstringstiden fra mai til ut august. I tillegg holder årsskuddene seg lenge urteaktig, slik at smitten også kan komme direkte inn i plantevevet gjennom desse. Typisk for sjukdomen på bulkemispel er at smittet årsskudd dannar en karakteristisk krok i toppen.
Første smitteåret er det ofte bare enkelte blomsterklasser eller småskudd som visner og tørker inn. Bakterien trenger en middeltemperatur på minimum 14 grader C for å vokse, er det ofte ikke før midtsommer vi ser videre utvikling av sykdommen. Det kan gå flere år før en større
Smitten bringes videre gjennom biene
Pærebrann er ein bakteriesykdom som er uråd å bekjempe med kjemiske middel. Det eneste du kan gjøre å er fjerne  vertsplanter, som i hovedsak er bulke- og pilemispel.
Pærebrannbakterien blir spredd med vind, regn, insekt, reiskap og infisert plantemateriale. Mattilsynet er særleg på vakt mot bier og flytting av bikubar.
Grunna smittefaren er det forbud mot flytting av bikubar mellom 1.mai og 25.september i kommunar med registrert pærebrann.
- Utfordringa er å nå de mange små røktarane med to-tre bikubar som de tar med seg til feks til hytten..
Mattilsynet har innsett at kampen mot verdens mest alvorlege eple- og pæretresykdom vil bli intens og langvarig for å halde den unna frukdistrikta Hardanger og Sogn. No er det konstatert spreiing til nye stader i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal - og stor oppblomstring denne sommaren i Bergen. Hageeigarar blir oppfordra til å fjerna dei spesielt utsette planteslaga bulke- og pilemispel i stor stil - friske og sjuke - og så fort råd er.



  • Den mest skadelege sjukdommen på eple- og pæretre i verda har rasert frukthagar i m.a. USA.
     
  • Er til no ikkje påvist på norske eple- og pæretre, men har sidan 1986 ramma særleg bulke- og pilemispel frå Kristiansand til Sunnmøre.
     
  • Skuldast ekstremt smittsam bakterie som drep blomar og bark på skot, greiner og stamme.

Relaterte bilder

SJUKT: Typisk pærebranninfisert bulkemispel.
Typisk pærebranninfisert bulkemispel.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar