Nå er endelig sommeren her og vi gleder oss til å tilbring lange dager utendørs. Det er bare en ting som vi ofte glemmer før det er for sent og det er den irriterende myggen. Ofte så sitter du på hytta og har glemt myggstift. Hva gjør du da? Jeg har sjekket litt rundt for deg for å gi deg noen tips om hvordan du kan holde myggen unna.
Visste du at naturen har sine egne myggmidler og andre hjelpemidler mot de bitende og sugende knottene og kleggene?
Det viktigste er å gjøre deg uaktraktiv for myggen for myggen velger ut sitt offer ut fra tre kriterier.
- åndedrett
.
- kroppslukt
.
- farge
Så den kommentaren at du myggen tiltrekkes deg fordi du har søtt blod kan du bare kutte ut med en gang. Det er ikke noe sjekketriks, men det skjønner du vel nå.
Blått er myggens favorittfarge og hvitt synes den minst om. Bruk hvite eller lyse klær.
Åndedrettet kan du kamuflere ved å tygge en hvitløkbåt, gressløk. Da holder du ikke bare myggen på trygg avstand.
Klær i hvitt eller lyse fargerDette visste du sikkert ikke,men myggen går faktisk etter hvilke farge du har på deg?
Myggen har en sterk forkjærlighet for blått. Har du blå ryggsekk eller blå klesplagg skal du legge merke til at det sitter mye mer mygg på de blåfargede områdene enn de andre. Hvit er fargen som myggen liker minst. Skjønner tegningen?
Du blir du vant med myggen slik at du ikke legger så mye merke til den, men du vil aldri klare å overse de små plageåndene. Myggen er verst fra sola har gått ned til det er helt mørkt. Om du ikke har myggolje kan det derfor være lurt å vente til å krype ned i posen til det er helt mørkt. Du våkner nok igjen i grålysningen, for da er insektplagen like ille igjen. Telt med myggnetting er derfor en nødvendighet i myggrike områder. Kryp inn i teltet. Fjern alle myggene inne, og du får være i fred
Hva gjorde de i gamle dager for å holde myggen borte?
Samene i Finnmark flytter til kysten om sommeren med reinflokken fordi det er lite mygg der og bedre beite. Ved kysten blåser det nesten alltid, og myggen skal ikke ha så mye vind, før den lar oss være i fred. Slaktevekten på kalver som har tilbrakt sommeren ved kysten er 50% høyere enn for kalver født i innlandet.
Årsak?
Myggen!
Maoriene på New Zealand tar litt tørket kumøkk, legger det i en boks og lar røyken fylle teltet. Den sure røyken holder sandfluene og myggen effektivt unna. Det ulmer ganske lenge i en slik boks. Lukten av røyken er ikke så ille heller. Det er jo bare gjæret gress.
Østsamene i Øvre Pasvik brukte sopp, knusk eller knuskkjuke ? som vokser på bjørka. De tørket den, tente på slik at den ulmet og satte den i en boks ved siden av senga. Det holdt soverommet eller gammen fri for mygg hele natta.
Tjuktene, et folkeslag i myggrike Sibir, hadde små beholdere rundt anklene med ulmende røyk for å holde myggen på avstand.
Har du glemt myggmiddel eller er du redd for å smøre det på barna dine så kan du benytte deg at disse rådene:
Kroppslukten kan du kamuflere med rene klær og gni inn huden med blad av finnmarkspors eller vanlig pors.
Du kan også holde bjørkenever over åpen flamme og skrape av neveroljen som pipler fram. Neveroljen fungerer brukbart som myggolje. Du kan eventuelt blande den med litt vaselin for å gjøre den mer smørevillig. Fra gammelt av var denne blandingen effektiv mot alt fra sykdommer til mygg og dårlig økonomi. Disse midlene er ikke så effektive som de myggoljene som selges i butikkene, men de inneholder heller ingen giftstoffer som kan skade deg.
Naturens myggmidlerFinnmarkspors, pors og ryllikEr en plante som vokser rikelig i Nord-Norge, også som finnes i light versjon over hele landet. Da heter den bare pors. Den lukter og smaker sterkt. I store mengder har den en hallusinerende virkning. Vikingene brukte den til å krydre mjødet med og gjøre det ekstra sterkt. Lukten av pors synes ikke myggen om. Ved å samle en håndfull av de tykke bladene og gni dem mot huden, kan du få en begrenset virkning mot mygg. Vanlig pors gjør samme nytte.
Finnmarkspors
Ryllik
Jeg skal ta med meg noen avleggere på hytten neste gang jeg skal utover for det er kjekt å ha noe i bakhånd når man går tom for myggolje.
Pors
Lavendel
Da jeg i fjor sjekket litt om hva myggen misliker fikk jeg opp gjetatte ganger at Lavendel forstyrrer myggens radar og derfor vil den helst holde seg unna steder med Lavendel planter. Ikke dumt at plante som både ser fin ut og lukter enda bedre kan itillegg hjelpe til med å holde myggen borte. Legg den bak øret neste gang du skal plante.
Det finnes også andre ting du kan bruke fra naturen:
Neverolje
Eineravkok
Bjørkekjuke - knusk
Kumøkk ( ikke å anbefale hvis du skal vise din sjarm)
Andre tiltakVaske kroppen
Tygge en hvitløkbåt eller noe annet som fjerner ånden
Klær i hvitt eller lyse farger
Dekke all bar hud med tykke klær
Kjøpe myggmidlerMyggolje
Myggspiral
Elektrisk myggdreper
Myggskremmer
Myggnetting
Mygghatt
Neverolje
Utvinner du av den kvite barken på bjørka. Det er nesten identisk med tjære fra furu og einer. Hold bark over åpen varme, så vil neveroljen etter hvert piple fram. Du kan også lag små spon av bjørkenever og varme det opp i en blikkboks. Sørg for et det er minimum av trekk ned i boksen, slik det ikke tar fyr. Bland litt vaselin eller annen krem i neveroljen, så blir den lettere å påføre huden.
Eineravkok
Tjære av einer kan brukes som myggmiddel akkurat som neverolje. Du kan også lage et konsentrert avkok av einerbar. Det er også effektivt mot fluer. Sett en skål med avkoket i teltet og smør inn huden med avkoket.
Soppen som vokser på bjørka avgir en røyk myggen ikke liker. Den kan ligge å ulme i en boks og holde soverommet myggfritt hele natten.
Bjørkekjuke - knuskDette er kanskje det beste hjelpemiddelet mot mygg til utendørs bruk når det er vindstille og ellers innendørs og i teltet. Røyken fra den gråhvite soppen som vokser på bjørka en utmerket beskyttelse mot mygg. Legg kjuka i en boks, et mellafat eller en bolle av porselen eller glass. Vær forsiktig så det ikke begynner å brenne i soppen. Den skal bare ulme slik at det blir røyk. Brukes i stedet for myggspiral.
KumøkkTørket kumøkk gjør samme nytta som bjørkekjuke. Røyken holder effektivt myggen og knotten unna.
Vaske kroppenMyggen lokaliserer byttet ut fra to faktorer. Lukten av åndedrettet og lukten av kroppen. Ved å vaske kroppen med såpe og bruke rene klær, er det vanskeligere for myggen å finne deg.
Tygge en hvitløkbåt eller noe annet som fjerner åndenLukten av åndedrettet ditt er myggens viktigste hjelpemiddel for å finne deg. Gjennom å skjule lukten fra ditt åndedrett gjennom å tygge en hvitløkbåt skjuler du effektivt denne lukten. Det hjelper også å tygge sterk tyggegummi, sterke halstabletter eller børste tennene med en sterk tannkrem.
Dekke all bar hud med tykke klærDette er fra gammelt av finnmarkingenes myggmiddel. Dekk til all bar hud og sørg for at klærne er så tykke at myggen ikke klarer å bite igjennom. Det er det sikreste og enkleste myggmidlet.
KjøpetingMyggoljeDet finnes tre typer myggolje. Les bruksanvisningen!
Type en er den vi smører på huden for å holde myggen unna. Vi kjenner ikke til hvordan myggolje virker på organismen over lang tids bruk. Kan det være kreftfremkallende eller påvirke nervesystemet vårt, dersom vi bruker det hver sommer i tyve, tredve år? Kanskje er den beste løsningen å dekke all bar hud med klær som myggen ikke kan stikke gjennom og bruke en mygghatt med myggslør på hendene?
Type to skal kun smøres på klærne aldri på huden. Den er så giftig av du kan bli syk av den og få varige skader. All myggolje påvirker nemlig nervesystemet vårt. Særlig barn er i risikogruppen. Vi kjenner heller ikke langtidsvirkningen.
Type tre skal smøres på en sten eller trestamme for å trekke myggens interesse vekk fra deg! Det er fortellinger om folk som har smurt denne type myggolje på huden og blitt innlagt på sykehus fordi de nærmest er blitt spist opp av myggen. De fleste myggoljer kan i tillegg skade plast og en del kunststoffer.
MyggspiralEr et stoff som avgir en røyk når det brenner. Røyken holder effektivt
myggen unna. Kanskje får du like bra effekt av bjørkekjuke.
Elektrisk myggdreperEr en elektrisk boks som sender ut et blått ultrafiolett lys som tiltrekker seg mygg. Foran lysrørene er det et lite gitter med strøm på. Når myggen kommer i kontakt med dette gitteret brenner den opp med et smell. En herlig lyd. Denne myggdreperen kommer i mange variasjoner, fra store saker til bruk i fjøset for å redusere plagen på kyrne til modeller beregnet brukt innendørs i bolighus og på hytta.
Men spørsmålet er om det fungerer. I reklamen setter de de ut i skogen for så å vise hvor mange mygg de tiltrekker seg. Fint det,men jeg ville ikke vært i nærheten av de tusende av mygg som flyr den veien.
Jeg har prøvd ut en av de selv,men den leverte jeg tilbake etter 3 dager. Den samlet mygg ja,men min teori var at den tiltrakk seg flere mygg enn det som hadde kommet uten den. Det endte opp med at jeg fikk 30 myggstikk på like mange minutter. Det er det jeg kaller for en mislykket invistering.
MyggskremmerDenne saken sender ut en lyd som mennesker ikke reagerer på men som skremmer vekk myggen. Finnes i batteridrevne versjoner som kan brukes i felt. Kanskje er bjørkekjuke et bedre valg. Du slipper i alle fall å ta med så mye dingser.
MyggnettingAlle telt bør ha myggnetting i alle åpninger. Alle hus bør har myggnetting i vinduer, ventiler og eventuelt dører i områder hvor myggen er plagsom. Dette er uten tvil det beste hjelpemiddelet mot mygg.
Mygghatt med myggslørOm du også er engstelig for eventuelle langtidsvirkninger av jevnlig bruk av myggolje er det én løsning som står igjen: Ta på deg klær så tykke at myggen ikke kan stikke igjennom og bruk en hatt med myggslør som dekker hodet.
Bruk ikke myggolje på små barnBarn har svært tynn hud. Man bør ikke bruke myggolje på barn under tre år, og bruke kun små mengder på eldre barn.
Årsaken er at de fleste myggoljer inneholder diethyltoluamid (DEET). Dette stoffet blokkerer myggens luktesans. Jo større innholdet av DEET i myggoljen. Jo mer effektiv er den. Myndighetene har satt en øvre grense på 25 % fordette stoffet.
BålI lavvo, telt eller på hytte kan du lage en myggrøkelse som holder myggen på trygg avstand. Gå i skogen og finn soppen som vokser på bjørka. Den kalles knusk. Skjær vekk porelaget i bunnen og det harde skallet på toppen. Du sitter igjen med ett hvitt svampaktig stoff som du kan skjære i strimler og tørke. Den sure røyken fra disse strimlene holder myggen på trygg avstand.
Hunder, katter og husdyrPå apoteket kan du få et stoff du påfører hunden, katten, hesten eller hva du har av husdyr. Dette stoffet smøres på bar hud mellom skulderbladene eller på ryggen. Etter noen timer har det spredd seg gjennom hele organismen og for mange uker framover får dyret være helt i fred for mygg, knott og flott. Dette midlet er ikke tillatt brukt på mennesker. Flere av disse midlene er reseptbelagt slik at du må kontakte en veterinær for å få tak i det.
MyggeksamenI områder med mye mygg, knott og fluer er gjerne den psykiske plagen
verre enn de virkelige plagene. Derfor er det ofte hensiktsmessig å erfare at det er mulig å nyte natur, selv om du må dele den med mygg og andre innpåslitne insekter.
En fjellklatrer må lære å stole på at tauet og sikringsmidlene holder. På samme måte er det nødvendig for mange å lære å stole på myggoljen. Her er en øvelse som med hell har blitt brukt i undervisningsammenheng i naturen i Finnmark om sommeren. Den har hjulpet mange til å mestre det anstrengte forholdet til mygg:
- Alle deltagerne setter seg ned i en sirkel og snakker sammen.
.
- Brett opp armene og ta av eventuelle hodeplagg, men ha på dere genser/jakke og bukser og fottøy som myggen ikke kan bite gjennom. Er det tøffinger til stede kan de eventuelt sitte med bar overkropp, men for vanlige mennesker holder det med oppbrettete armer og uten hodeplagg.
.
- Smør alle bare hudområder med myggolje.
.
- Eventuelle mygg som setter seg, skyves forsiktig vekk uten å skades. Deretter smøres hudpartiet med myggolje.
.
- Den første halvtimen det være en del utrygghet i forsamlingen. Gjerne en ganske trykket stemning. Etter en time finner de fleste roen, og etter to timer kjeder folk seg.
.
- Nå har deltagerne fått en psykisk mestring, mental motstandskraft mot mygg og stoler på at myggoljen virkelig beskytter mot mygg, slik tau og sikringsmidler beskytter en fjellklatrer.
Konklusjon- Unngå myggolje. Spesielt på små barn. Vi vet lite om langtidsvirkningene av myggolje på kroppen.
.
- Dekk mest mulig hud med klær som er så tykke at myggen ikke kan stikke igjennom.
.
- Bruk myggnetting til å dekke hodet.
.
- Bruk myggnetting i teltet.
.
- Bruk myggnetting på dører, vinduer og ventiler i hus, hytter og campingvogner.
.
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar