Totalt antall sidevisninger

tirsdag 12. juli 2011

Økologisk og helt gratis myggmiddel

Nå er endelig sommeren her og vi gleder oss til å tilbring lange dager utendørs. Det er bare en ting som vi ofte glemmer før det er for sent og det er den irriterende myggen. Ofte så sitter du på hytta og har glemt myggstift. Hva gjør du da? Jeg har sjekket litt rundt for deg for å gi deg noen tips om hvordan du kan holde myggen unna.
Visste du at naturen har sine egne myggmidler og andre hjelpemidler mot de bitende og sugende knottene        og kleggene?
Det viktigste er å gjøre deg uaktraktiv for myggen for myggen velger ut sitt offer ut fra tre kriterier.
  • åndedrett
    .
  • kroppslukt
    .
  • farge                                             
Så den kommentaren at du myggen tiltrekkes deg fordi du har søtt blod kan du bare kutte ut med en gang. Det er ikke noe sjekketriks, men det skjønner du vel nå.
Blått er myggens favorittfarge og hvitt synes den minst om. Bruk hvite eller lyse klær.
Åndedrettet kan du kamuflere ved å tygge en hvitløkbåt, gressløk. Da holder du ikke bare myggen på trygg avstand.

Klær i hvitt eller lyse farger

Dette visste du sikkert ikke,men myggen går faktisk etter hvilke farge du har på deg?
Myggen har en sterk forkjærlighet for blått. Har du blå ryggsekk eller blå klesplagg skal du legge merke til at det sitter mye mer mygg på de blåfargede områdene enn de andre. Hvit er fargen som myggen liker minst. Skjønner tegningen?





  

Du blir du vant med myggen slik at du ikke legger så mye merke til den, men du vil aldri klare å overse de små plageåndene. Myggen er verst fra sola har gått ned til det er helt mørkt. Om du ikke har myggolje kan det derfor være lurt å vente til å krype ned i posen til det er helt mørkt. Du våkner nok igjen i grålysningen, for da er insektplagen like ille igjen. Telt med myggnetting er derfor en nødvendighet i myggrike områder. Kryp inn i teltet. Fjern alle myggene inne, og du får være i fred
Hva gjorde de i gamle dager for å holde myggen borte?
Samene i Finnmark flytter til kysten om sommeren med reinflokken fordi det er lite mygg der og bedre beite. Ved kysten blåser det nesten alltid, og myggen skal ikke ha så mye vind, før den lar oss være i fred. Slaktevekten på kalver som har tilbrakt sommeren ved kysten er 50% høyere enn for kalver født i innlandet.
Årsak?
Myggen!
Maoriene på New Zealand tar litt tørket kumøkk, legger det i en boks og lar røyken fylle teltet. Den sure røyken holder sandfluene og myggen effektivt unna. Det ulmer ganske lenge i en slik boks. Lukten av røyken er ikke så ille heller. Det er jo bare gjæret gress.
Østsamene i Øvre Pasvik brukte sopp, knusk eller knuskkjuke ? som vokser på bjørka. De tørket den, tente på slik at den ulmet og satte den i en boks ved siden av senga. Det holdt soverommet eller gammen fri for mygg hele natta.
Tjuktene, et folkeslag i myggrike Sibir, hadde små beholdere rundt anklene med ulmende røyk for å holde myggen på avstand.

Har du glemt myggmiddel eller er du redd for å smøre det på barna dine så kan du benytte deg at disse rådene:

Kroppslukten kan du kamuflere med rene klær og gni inn huden med blad av finnmarkspors eller vanlig pors.
Du kan også holde bjørkenever over åpen flamme og skrape av neveroljen som pipler fram. Neveroljen fungerer brukbart som myggolje. Du kan eventuelt blande den med litt vaselin for å gjøre den mer smørevillig. Fra gammelt av var denne blandingen effektiv mot alt fra sykdommer til mygg og dårlig økonomi. Disse midlene er ikke så effektive som de myggoljene som selges i butikkene, men de inneholder heller ingen giftstoffer som kan skade deg.

Naturens myggmidler

Finnmarkspors, pors og ryllik

Er en plante som vokser rikelig i Nord-Norge, også som finnes i light versjon over hele landet. Da heter den bare pors. Den lukter og smaker sterkt. I store mengder har den en hallusinerende virkning. Vikingene brukte den til å krydre mjødet med og gjøre det ekstra sterkt. Lukten av pors synes ikke myggen om. Ved å samle en håndfull av de tykke bladene og gni dem mot huden, kan du få en begrenset virkning mot mygg. Vanlig pors gjør samme nytte.
 Finnmarkspors
 

              


         




 Ryllik


Jeg skal ta med meg noen avleggere på hytten neste gang jeg skal utover for det er kjekt å ha noe i bakhånd når man går tom for myggolje.
Pors









Lavendel
Da jeg i fjor sjekket litt om hva myggen misliker fikk jeg opp gjetatte ganger at Lavendel forstyrrer myggens radar og derfor vil den helst holde seg unna steder med Lavendel planter. Ikke dumt at plante som både ser fin ut og lukter enda bedre kan itillegg hjelpe til med å holde myggen borte. Legg den bak øret neste gang du skal plante.



 Det finnes også andre ting du kan bruke fra naturen:
 Neverolje
Eineravkok
Bjørkekjuke - knusk
Kumøkk ( ikke å anbefale hvis du skal vise din sjarm)

Andre tiltak

Vaske kroppen
Tygge en hvitløkbåt eller noe annet som fjerner ånden
Klær i hvitt eller lyse farger
Dekke all bar hud med tykke klær

Kjøpe myggmidler

Myggolje
Myggspiral
Elektrisk myggdreper
Myggskremmer
Myggnetting
Mygghatt

 

Neverolje
Utvinner du av den kvite barken på bjørka. Det er nesten identisk med tjære fra furu og einer. Hold bark over åpen varme, så vil neveroljen etter hvert piple fram. Du kan også lag små spon av bjørkenever og varme det opp i en blikkboks. Sørg for et det er minimum av trekk ned i boksen, slik det ikke tar fyr. Bland litt vaselin eller annen krem i neveroljen, så blir den lettere å påføre huden.

 

 

   

                                                         


Eineravkok 
Tjære av einer kan brukes som myggmiddel akkurat som neverolje. Du kan også lage et konsentrert avkok av einerbar. Det er også effektivt mot fluer. Sett en skål med avkoket i teltet og smør inn huden med avkoket.



Soppen som vokser på bjørka avgir en røyk myggen ikke liker. Den kan ligge å ulme i en boks og holde soverommet myggfritt hele natten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjørkekjuke - knusk

Dette er kanskje det beste hjelpemiddelet mot mygg til utendørs bruk når det er vindstille og ellers innendørs og i teltet. Røyken fra den gråhvite soppen som vokser på bjørka en utmerket beskyttelse mot mygg. Legg kjuka i en boks, et mellafat eller en bolle av porselen eller glass. Vær forsiktig så det ikke begynner å brenne i soppen. Den skal bare ulme slik at det blir røyk. Brukes i stedet for myggspiral.

Kumøkk

Tørket kumøkk gjør samme nytta som bjørkekjuke. Røyken holder effektivt myggen og knotten unna.

Vaske kroppen

Myggen lokaliserer byttet ut fra to faktorer. Lukten av åndedrettet og lukten av kroppen. Ved å vaske kroppen med såpe og bruke rene klær, er det vanskeligere for myggen å finne deg.

Tygge en hvitløkbåt eller noe annet som fjerner ånden

Lukten av åndedrettet ditt er myggens viktigste hjelpemiddel for å finne deg. Gjennom å skjule lukten fra ditt åndedrett gjennom å tygge en hvitløkbåt skjuler du effektivt denne lukten. Det hjelper også å tygge sterk tyggegummi, sterke halstabletter eller børste tennene med en sterk tannkrem.

 

 


Dekke all bar hud med tykke klær

Dette er fra gammelt av finnmarkingenes myggmiddel. Dekk til all bar hud og sørg for at klærne er så tykke at myggen ikke klarer å bite igjennom. Det er det sikreste og enkleste myggmidlet.

Kjøpeting

Myggolje

Det finnes tre typer myggolje. Les bruksanvisningen!
Type en er den vi smører på huden for å holde myggen unna. Vi kjenner ikke til hvordan myggolje virker på organismen over lang tids bruk. Kan det være kreftfremkallende eller påvirke nervesystemet vårt, dersom vi bruker det hver sommer i tyve, tredve år? Kanskje er den beste løsningen å dekke all bar hud med klær som myggen ikke kan stikke gjennom og bruke en mygghatt med myggslør på hendene?
Type to skal kun smøres på klærne aldri på huden. Den er så giftig av du kan bli syk av den og få varige skader. All myggolje påvirker nemlig nervesystemet vårt. Særlig barn er i risikogruppen. Vi kjenner heller ikke langtidsvirkningen.
Type tre skal smøres på en sten eller trestamme for å trekke myggens interesse vekk fra deg! Det er fortellinger om folk som har smurt denne type myggolje på huden og blitt innlagt på sykehus fordi de nærmest er blitt spist opp av myggen. De fleste myggoljer kan i tillegg skade plast og en del kunststoffer.

Myggspiral

Er et stoff som avgir en røyk når det brenner. Røyken holder effektivt
myggen unna. Kanskje får du like bra effekt av bjørkekjuke.

Elektrisk myggdreper

Er en elektrisk boks som sender ut et blått ultrafiolett lys som tiltrekker seg mygg. Foran lysrørene er det et lite gitter med strøm på. Når myggen kommer i kontakt med dette gitteret brenner den opp med et smell. En herlig lyd. Denne myggdreperen kommer i mange variasjoner, fra store saker til bruk i fjøset for å redusere plagen på kyrne til modeller beregnet brukt innendørs i bolighus og på hytta.
Men spørsmålet er om det fungerer. I reklamen setter de de ut i skogen for så å vise hvor mange mygg de tiltrekker seg. Fint det,men jeg ville ikke vært i nærheten av de tusende av mygg som flyr den veien.
Jeg har prøvd ut en av de selv,men den leverte jeg tilbake etter 3 dager. Den samlet mygg ja,men min teori var at den tiltrakk seg flere mygg enn det som hadde kommet uten den. Det endte opp med at jeg fikk 30 myggstikk på like mange minutter. Det er det jeg kaller for en mislykket invistering.

Myggskremmer

Denne saken sender ut en lyd som mennesker ikke reagerer på men som skremmer vekk myggen. Finnes i batteridrevne versjoner som kan brukes i felt. Kanskje er bjørkekjuke et bedre valg. Du slipper i alle fall å ta med så mye dingser.

Myggnetting

Alle telt bør ha myggnetting i alle åpninger. Alle hus bør har myggnetting i vinduer, ventiler og eventuelt dører i områder hvor myggen er plagsom. Dette er uten tvil det beste hjelpemiddelet mot mygg.

Mygghatt med myggslør

Om du også er engstelig for eventuelle langtidsvirkninger av jevnlig bruk av myggolje er det én løsning som står igjen: Ta på deg klær så tykke at myggen ikke kan stikke igjennom og bruk en hatt med myggslør som dekker hodet.

Bruk ikke myggolje på små barn

Barn har svært tynn hud. Man bør ikke bruke myggolje på barn under tre år, og bruke kun små mengder på eldre barn.
Årsaken er at de fleste myggoljer inneholder diethyltoluamid (DEET). Dette stoffet blokkerer myggens luktesans. Jo større innholdet av DEET i myggoljen. Jo mer effektiv er den. Myndighetene har satt en øvre grense på 25 % fordette stoffet.

Bål

I lavvo, telt eller på hytte kan du lage en myggrøkelse som holder myggen på trygg avstand. Gå i skogen og finn soppen som vokser på bjørka. Den kalles knusk. Skjær vekk porelaget i bunnen og det harde skallet på toppen. Du sitter igjen med ett hvitt svampaktig stoff som du kan skjære i strimler og tørke. Den sure røyken fra disse strimlene holder myggen på trygg avstand.

Hunder, katter og husdyr

På apoteket kan du få et stoff du påfører hunden, katten, hesten eller hva du har av husdyr. Dette stoffet smøres på bar hud mellom skulderbladene eller på ryggen. Etter noen timer har det spredd seg gjennom hele organismen og for mange uker framover får dyret være helt i fred for mygg, knott og flott. Dette midlet er ikke tillatt brukt på mennesker. Flere av disse midlene er reseptbelagt slik at du må kontakte en veterinær for å få tak i det.

Myggeksamen

I områder med mye mygg, knott og fluer er gjerne den psykiske plagen
verre enn de virkelige plagene. Derfor er det ofte hensiktsmessig å erfare at det er mulig å nyte natur, selv om du må dele den med mygg og andre innpåslitne insekter.
En fjellklatrer må lære å stole på at tauet og sikringsmidlene holder. På samme måte er det nødvendig for mange å lære å stole på myggoljen. Her er en øvelse som med hell har blitt brukt i undervisningsammenheng i naturen i Finnmark om sommeren. Den har hjulpet mange til å mestre det anstrengte forholdet til mygg:
  1. Alle deltagerne setter seg ned i en sirkel og snakker sammen.
    .
  2. Brett opp armene og ta av eventuelle hodeplagg, men ha på dere genser/jakke og bukser og fottøy som myggen ikke kan bite gjennom. Er det tøffinger til stede kan de eventuelt sitte med bar overkropp, men for vanlige mennesker holder det med oppbrettete armer og uten hodeplagg.
    .
  3. Smør alle bare hudområder med myggolje.
    .
  4. Eventuelle mygg som setter seg, skyves forsiktig vekk uten å skades. Deretter smøres hudpartiet med myggolje.
    .
  5. Den første halvtimen det være en del utrygghet i forsamlingen. Gjerne en ganske trykket stemning. Etter en time finner de fleste roen, og etter to timer kjeder folk seg.
    .
  6. Nå har deltagerne fått en psykisk mestring, mental motstandskraft mot mygg og stoler på at myggoljen virkelig beskytter mot mygg, slik tau og sikringsmidler beskytter en fjellklatrer.

Konklusjon

  • Unngå myggolje. Spesielt på små barn. Vi vet lite om langtidsvirkningene av myggolje på kroppen.
    .
  • Dekk mest mulig hud med klær som er så tykke at myggen ikke kan stikke igjennom.
    .
  • Bruk myggnetting til å dekke hodet.
    .
  • Bruk myggnetting i teltet.
    .
  • Bruk myggnetting på dører, vinduer og ventiler i hus, hytter og campingvogner.
    .

mandag 11. juli 2011

Hva gjør du når det ikke slutter å klø?



Sommerferien er her,men det er desverre en rekke plager som følger med. Brennemaneter, ormebitt, gnagsår og flåttbitt. Her er noen enkle tips om hva du kan gjøre den forbindelse.

Brennmanet
Bruk saltvann når du skal rense sår etter brennmanet.
Bruk saltvann når du skal rense sår etter brennmanet. Foto: Illustrasjonsfoto © Colourbox.no

 Blir du brent av brennmanet, er det først og fremst ubehagelig.
 Man får svie, stikking og brenning som kan være ganske smertefullt, men for de fleste varer det kun en halv times tid.
Det er når du får brenmanet-tråder på deg at det kan bli verre.
 Man må få trådene bort og man må skylle det bort med saltvann. Ferskvann gjør at neslecellene som sprer giften, forverrer situasjonen.

Kan brennmaneter være farlige for mennesker?
* Brennmaneter på våre breddegrader er vanligvis ikke farlige for mennesker, men forbrenningen kan føles veldig smertefull, og man bør unngå å komme i kontakt med dem. Noen av oss kan imidlertid få kraftig allergiske reaksjoner, når vi kommer i kontakt med brennmaneter. I verste fall kan man få anafylaktisk sjokk.
 Får du pustebesvær etter å ha blitt brent av en brennmanet, bør du kontakte lege raskt.

* På sørligere breddegrader er brennmaneter ofte mye farligere enn de vi er vant med i Norge. Skal man bade i mer eksotiske farvann, er det lurt å sjekke på forhånd hva man skal passe seg for.
* Bruk vannfast solkrem som beskyttelse mot brennmanet.
 Det kan også være lurt å ha med seg en lindrende krem, som Hydrokortison.

 Gnagsår
Dekk til gnagsåret, råder lege Stang.
Dekk til gnagsåret
 Sørg for å ha med gnagsårplaster i reiseapoteket ditt.
 Blir det blemme på gnagsåret er det greit at blemmen er der inntil videre for å beskytte huden.
 Går det hull på blemmen er det viktig å rense såret med Pyrisept eller klorheksidin oppløsning og ta på gnagsårplaster. Det er viktig at det ikke blir infisert.

Slik forebygger du gnagsår?
* Unngå grove ullsokker nærmest huden, bruk en fin tynn strømpe under.
* Bruk anti-gnagsårstift eller silketape på huden der sko eller lignende kan gnisse.
* Ved lengre turer/frykt for gnagsår kan det være lurt å legge på Compeed gnagsårplaster fra starten av som forebyggende.

Insektstikk
Husk vaksiner før du skal til eksotiske strøk.
Husk vaksiner før du skal til eksotiske strøk. Foto: Illustrasjonsfoto © Colourbox.no

Er du plaget med stikk om sommeren?
 Selv er jeg litt allergisk mot noen mygg. Jeg hovner gjerne opp over 20 cm. Det eneste som hjelper mot hevelsen og kløen er allergimedisinen Cyrtex som er å få reseptfritt på apoteket.
Leger anbefaler å bruke antihistaminer for å lindre kløe og hevelse på stikk.
I tillegg kan kaldeomslag og et lite lag med hydrokortison lindre den verste kløen.
 Det kan feste seg bakterier i et stikk også, så det er lurt å rense stikket.
Har du blitt bitt av flått må du få fjernet flåtten så raskt som mulig.
 Gå over hver kveld etter å ha vært ute.
 Har du blitt bitt av flått, må du få den fjernet så raskt som mulig. Det kan du gjøre ved å bruke en flåttfjerner, som du får kjøpt på apoteket, eller bruk pinsett.

Eksotiske strøkSkal du til eksotiske strøk i ferien er det viktig å vite at insektstikk kan overføre sykdommer som blant annet malaria og denguefeber. Vaksiner og forebyggende medisiner får man hos fastlegen.
 Men planlegg å avlegge et besøk til fastlegen i god tid før avreise.
Her hjemme er det bare flått som kan overføre sykdom som borrelia via insektbitt.

Ormebitt
Hoggormen er den eneste slangen vi har i Norge med giftig bitt.
Hoggormen er den eneste slangen vi har i Norge med giftig bitt. Foto: Illustrasjonsfoto © Colourbox.no
Hoggormen er den eneste slangen vi har i Norge med giftig bitt.
Som regel vil hoggormen forsøke å unngå mennesker, men dersom den føler seg truet, kan den bite.
For friske voksne er et hoggormbitt vanligvis ufarlig, men du skal alltid ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen.

Det kan kanskje være en ide å kjøpe med seg en aleovera plante for å ha på hytta om sommeren. Den er veldig god mot solbrenthet og andre ting som svir.
Jeg håper virkelig at du får en sommer uten å bli plaget for mye med stikk og ormebitt. God sommer.

Hold fuglene unna morelltrærne....

Er du også plaget med at fuglene spiser opp morellene før du får en eneste en? Det er et stort problem.
I Hardanger henger de hvite perseninger over trærne, men det ser ikke så veldig fint ut syntes jeg.Så jeg måtte finne en bedre løsning.
Jeg var nødt til å finne trostens og de andre småfuglenes fiender.



De er redde for slanger og rovfugler. Det går an få få kjøpt ugler som man kan henge opp i treet etter fiskegøtt. Det skal holde dem borte. Jeg jaktet litt etter slike fugler,men de var så utrolig dyre at jeg droppet det.
 Jeg valgte å prøve med gummislanger som jeg kjøpte i lekebutikken. Min onkel fikk en som han hang opp langs drueveggen og jeg han to opp med gøtt i det største morelltreet.Fuglene fortsatte festen så det fungerte ikke i det hele tatt.



 Så kom svigermor med en denne uglen og det har fungert. Som du ser så har jeg bare satt den opp under treet.
Trosten som er aller gladest i frukt har ikke engang spist de som har falt til bakken. Så nå i år koser vi oss med moreller fra egen hage. Det finnes ikke noe bedre enn det syntes jeg.